Οι Μηλιές βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του Πηλίου και σε απόσταση 28 περίπου χλμ. από την πόλη του Βόλου. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο σε μία κατάφυτη πλευρά του Πηλίου, με υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 μ. στο χαμηλότερο σημείο του (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού) μέχρι 450 μ. περίπου στο ψηλότερο.
Είναι ενα από τα κεφαλοχώρια του Πηλίου με, περίπου, 1000 μονιμους κατοίκους και ένα σπουδαίο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν.
Στο κέντρο του χωρίου βρίσκεται η πλατεία σκεπασμένη με τις πράσινες φυλλωσιές των πλατάνων,χαρακτηριστικό κάθε πηλιορείτικου χωριού. Η πλατεία αποτελεί το μέρος κάθε τρέχουσας δραστηριότητας και εκδήλωσης και είναι η αφετερία από ένα πλήθος πετρόστρωτων μονοπατιών(καλντερίμια) που ξεδιπλώνονται μέχρι και το πιο απομακρισμένο σημείο του χωριού. Ανάμεσά τους, έκτος από την αύρα των δέντρων και την ευωδία των λουλουδιών, ο περιπατητής θα συναντήσει όμορφα παλιά πηλιορείτικα αρχοντικά, γραφικά εξωκκλήσια και δροσερές πέτρινες κρήνες.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δυστυχώς, δεν είναι πολύ έντονη λόγω δύο πληγών του παρελθόντος. Το 1943, στη διαρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, το χωριό θα καεί ολοσχερώς από το γερμανικό στρατό και έπειτα από μερικά χρόνια, οι σεισμοί του 1955, θα καταστρέψουν οριστικά κάθε μνήμη της παλιάς ζωής. Μερικά απο τα αρχοντικά που σώθηκαν είναι το αρχοντικό Φαραντάτου, του Ιωαννίδη και του Ευαγγελινάκη.
Στην κατώτερη περιοχή του χωριού βρίσκεται ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός των Μηλέων, που υποδέχεται περισσότερα απο 100 χρόνια, εώς και σήμερα τον θρυλικό πλέον "Μουτζούρη". Το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου σφύριξε για πρώτη φόρα το 1903, συνδέοντας το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Το γεγονός αποτέλεσε πολύ σημαντικό παράγοντα για την ευρύτερη περιοχή μεχρι το 1971 , όταν πλέον καταργήθηκε. Το 1995 θα επαναλειτουργήσει για τουριστικους και μόνο λόγους και θα ειναι παντα πρόθυμο να "ξεναγήσει" μικρούς και μεγάλους στις πλαγιές του βουνού.
Οι Μηλιές είναι η πατρίδα των τριών Διδασκάλων του Γένους - Άνθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά, Δανιήλ Φιλιππίδη.Τόπος όπου ιδρύθηκε η περίφημη Μηλιώτικη Σχολή, ευρέως γνωστή για το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και λειτούργησε μεχρι το 1821. Πολλά συγράμματα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα και βρίσκονται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών.